Εδώ και αρκετό καιρό γράφουμε, ξαναγράφουμε και έχουμε γίνει φορτικοί, σήμερα όμως είναι η μεγάλη μέρα. Από σήμερα, λοιπόν, σε μια πληθώρα υπολογιστών, δυστυχώς όχι σε όλους, θα ξεκινήσει η δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10.

Για να μπεις στο Club, πρέπει να είσαι αρκετά κουλ για τον πορτιέρη ή να έχεις κάνει κράτηση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα Windows 10, καθώς θα γίνει άμεση ενημέρωση σε επιλεγμένους υπολογιστές και σε όσους έχουν κάνει κράτηση από την πρώτη κιόλας μέρα. Δε θα γίνει μαζική εγκατάσταση σε όλους τους υπολογιστές, όχι για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, αλλά επειδή ο διαμοιρασμός θα γίνει peer to peer, θα αφορά μερίδες που έχουν χωριστεί ανά προτεραιότητα και ημερομηνία κράτησης από την Microsoft, με δυνατότητα λήψης/απόστολής από κάτοχο σε κάτοχο. Μιλάμε για 8-9 γίγα περιεχόμενο, για μέγιστη ταχύτητα λήψης το 1,2Mbp/s.

– Windows 10 Upgrade με ISO για clean install στην επίσημα σελίδα της Microsoft εδώ. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το product key των Windows 7/8/8.1 που έχετε ήδη αγοράσει.

 

Τα κουλ παιδιά που αναφέραμε, είναι όλοι όσοι συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Insiders, όσοι είχαμε την τρέλα να βάλουμε μισοτελειωμένο λειτουργικό στον υπολογιστή μας και να κάνουμε διάφορες δοκιμές και πειράματα. Οι υπόλοιποι είναι ανά ημερομηνία αποδοχής κράτησης, διαχωρισμός ανά μερίδες και κάθε μέρα ή κάθε 12 ώρες θα λαμβάνουν ενημερώσεις κάθε μερίδα ξεχωριστά.

Όσοι είστε από τους πρώτους τυχερούς, θα έχετε εντοπίσει μέσα στον υπολογιστή σας έναν φάκελο με το όνομα “$Windows.~BT”. Μη φοβάστε, δεν είναι ιός, είναι ο φάκελος που συλλέγει όλα τα αρχεία προς εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος Windows 10. To ότι έχετε το φάκελο ή έχετε συλλέξει κάποια αρχεία, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα γίνει άμεση εγκατάσταση. Όσοι βιάζεστε να συλλέξετε τα αρχεία, χωρίς να περιμένετε την άμεση εγκατάστασή τους και έχετε περίπου 20-25 γίγα διαθέσιμα στον υπολογιστή σας μπορείτε να τρέξετε το Command Prompt ως διαχειριστής, να πληκτρολογήσετε την εντολή wuauclt.exe /updatenow και σε λίγα λεπτά θα αρχίσει η λήψη. Επαναλαμβάνουμε, το γεγονός ότι έχετε τα αρχεία δε σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η εγκατάστασή τους.

Αν παρ” ολ” αυτά η λήψη δεν έχει ξεκινήσει ή δεν την έχετε προσέξει, μπορείτε να μπείτε στο μενού της ενημέρωσης των windows και να δείτε όλη τη διαδικασία της λήψης ή να την ξεκινήσετε μόνοι σας πατώντας έλεγχο για ενημερώσεις. Σε περίπτωση λήψης μπορεί να δημιουργηθεί σφάλμα εγκατάστασης και να περιμένετε την ημέρα που θα έρθει η σειρά σας για την εγκατάσταση του πακέτου που έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, για να ξεκινήσει η ενημέρωση θα πρέπει να έχετε επιλέξει να κάνετε κράτηση, ειδάλλως θα περιμένετε αρκετά μετά το καλοκαίρι για να έρθει η σειρά σας μέσω του Windows Update, αφού οι πάροχοι λήψης θα είναι απασχολημένοι μέχρι να λάβουν όλοι οι υπολογιστές που έχουν κάνει κράτηση το πακέτο αναβάθμισης σε Windows 10. Μάλιστα αναμένεται μεγάλη συμφόρηση κατά τη λήψη λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Αν έχει έρθει η σειρά σας και έχετε λάβει το πακέτο, μπορείτε να επιλέξετε εσείς πότε θα γίνει η εγκατάσταση, καθώς δεν είστε υποχρεωμένοι ακόμα κι αν έχετε προτεραιότητα να προχωρήσετε σε εγκατάσταση και να έχετε όλο το χρόνο δικό σας για το back up σας ή ό,τι άλλο εσείς επιθυμείτε. Για να προχωρήσετε σε χειροκίνητη εγκατάσταση την ημέρα που έχετε χρόνο και είστε έτοιμοι, μπορείτε να πάτε στις ενημερώσεις Windows και να πατήσετε εγκατάσταση, θα σας ζητηθεί να αδειοδοτήσετε την εγκατάσταση και να αποδεχτείτε όλες τις νομικές προαπαιτήσεις όπως ζητούνται πάντα. Μετά από την εγκατάσταση και την αναμονή περίπου μισής με μίας ώρας, ανάλογα τον υπολογιστή, θα σας ζητηθούν κάποιες ακόμα παραμετροποιήσεις προτού μπείτε στο λειτουργικό και μετά από μερικές ακόμα επανεκκινήσεις θα είστε έτοιμοι.

Τι πιστεύουμε πρέπει να έχετε κατά νου πριν:
– να καλύπτετε όλες τις απαιτήσεις συστήματος για την εγκατάσταση
– όσοι έχετε λάπτοπ, είτε να είναι πλήρως φορτισμένα, είτε στο ρεύμα
– να έχετε κάνει back up τα αρχεία σας, μπορεί κάτι να χαθεί στην πορεία
– τα προγράμματά σας δε θα χαθούν, όσα είναι διαθέσιμα για windows 10 θα εκατασταθούν με τις ρυθμίσεις σας στο program files των windows 10, ειδάλλως θα πάνε στο Windows.old φάκελο με τα αρχεία των παλιών windows
αν παρ” ολ” αυτά γνωρίζετε ότι τα εν λόγω προγράμματα από το 4 δεν είναι διαθέσιμα στα Windows 10, σας προτείνουμε την πλήρη απεγκατάστασή τους από το σύστημά σας.
– δε θα μπορείτε να ακυρώσετε τη διαδικασία, αλλά μπορείτε μέσα από το windows restore να επαναφέρετε το παλιό λειτουργικό και τις παλιές ρυθμίσεις επιλέγοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή (μελλοντικά μπορείτε ξανά να ενημερώσετε σε Windows 10)

Τι πιστεύουμε πρέπει να έχετε κατά νου μετά:
– οι drivers (οδηγοί του hardware) θα αναγνωριστούν αυτόματα και θα εγκατασταθούν πλήρως στις καλύτερες εκδόσεις που οι εκδότριες εταιρείες συνιστούν. Μπορείτε μόνοι σας να κάνετε ενημέρωση σε όποια καινούργια επιθυμείτε
– η Cortana θα είναι έτοιμη αφού επιλέξετε γλώσσα, χώρα και τοπικές ρυθμίσεις
– να ψάξετε πολύ καλά τα μενού γιατί έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και είναι σε διαφορετικά σημεία, όλες οι παλιές επιλογές από windows 8 & 8.1 είναι διαθέσιμες
– κάποια προγράμματα δε θα έχουν μεταφερθεί, οπότε θα πρέπει να τα επανεγκαταστήσετε, ίσως να έχουν δημιουργήσει και σφάλματα και να μην μπορείτε μελλοντικά να τα εγκαταστήσετε, δείτε το 5 από τη λίστα του “πριν