Καθώς ο διαθέσιμος χώρος στην οθόνη ενός smartphone είναι αρκετά μικρότερος από την οθόνη ενός desktop υπολογιστή, η παρουσίαση μιας ιστοσελίδας σχεδιασμένης για μεγάλες αναλύσεις (οθόνες laptop και desktop) είναι συχνά προβληματική στην οθόνη ενός smartphone ή tablet. Επίσης μην ξεχνάμε τον διαφορετικό τρόπο πλοήγησης: μια συσκευή αφής δεν έχει ποντίκι αλλά χρησιμοποιεί τα δάχτυλα, που συχνά δυσκολεύονται να επιλέξουν με ακρίβεια μικρά στοιχεία πλοήγησης (συνδέσμους σε κείμενο, μικρά μενού κλπ). Είναι σαφές πως μια εικαστική και λειτουργική προσέγγιση που λειτουργεί άριστα σε desktop περιβάλλον συχνά έχει σοβαρά ζητήματα χρηστικότητας σε κινητές συσκευές.

 

Ξεχωριστές ιστοσελίδες για κινητά: μια σφηκοφωλιά

Μια συνήθης προσέγγιση στις προκλήσεις των κινητών συσκευών είναι να σχεδιάζονται διαφορετικές ιστοσελίδες που απευθύνονται σε διαφορετικές συσκευές. Συχνά μια εταιρία έχει ένα website για desktop, άλλο για iPhones, άλλο για iPad .Τι γίνεται όμως με τις νέες συσκευές που εμφανίζονται στην αγορά; Κάθε νέα συσκευή, όπως τα Blackberry, το Kindle Fire και πολλά άλλα tablets ή μικρά netbooks, βγαίνει με διαφορετικές αναλύσεις και δυνατότητες. Ακόμη και αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να σχεδιάσει δέκα ή είκοσι διαφορετικά sites που καλύπτουν τις παρούσες συσκευές, σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν πολλά νέα μοντέλα με διαφορετικές αναλύσεις και δυνατότητες.

Αναμφίβολα, το να σχεδιάσει κάποιος και να συντηρεί πολλαπλά websites είναι μια προβληματική προσέγγιση. Σίγουρα θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας την καλυτερη δυνατή εμπειρία, προσαρμοσμένη στις δυνατότητες της συσκευής που χρησιμοποιούν. Από την άλλη όμως χρειαζόμαστε μια λύση ρεαλιστική, με χαμηλό κόστος συντήρησης και επέκτασης και – στα μέτρα του δυνατού – ικανή να ανταποκριθεί όχι μόνο σε όλες τις συσκευές που διαθέτουμε σήμερα αλλά και σε αυτές που θα κυκλοφορήσουν στα επόμενα χρόνια.

mobilevsdesktop

Η προσέγγιση του Responsive Design

Η αντιπρόταση στον σχεδιασμό διακριτών sites για διαφορετικές συσκεύες ακούει στο όνομα Responsive Design: ένα μείγμα τεχνικών σχεδιασμού και υλοποίησης που επιτρέπουν να δημιουργούμε ένα και μοναδικό website ικανό να προσαρμόζει τα περιεχόμενά του κατάλληλα ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης, την ανάλυση και τις αναλογίες (περιστροφή) της εκάστοτε συσκευής. 

Μια ιστοσελίδα σχεδιασμένη με responsive design προσαρμόζει τα στοιχεία της κατάλληλα ανάλογα με την συσκεή στην οποία παρουσιάζεται.  Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα μπορεί να παρουσιάζεται σε τρίστηλο σε μεγάλες desktop αναλύσεις, να γίνεται δίστηλο σε tablets, και μονόστηλο σε smartphone αναλύσεις. Αντίστοιχα, τα στοιχεία του μενού μπορούν να μεγαλώνουν σε μέγεθος όταν μικραίνει η οθόνη, ανταποκρινόμενα στην εγγενή ανακρίβεια που έχει ένα δάκτυλο σε αντίθεση με τον κέρσορα του ποντικιού. Οι εικόνες αλλάζουν μέγεθος κατάλληλα, και κάποια στοιχεία που κρίνονται ως δευτερεύοντα μπορεί μάλιστα να απουσιάζουν πλήρως από τις μικρές αναλύσεις, φέρνοντας μπροστά το περιεχόμενο που κυρίως ενδιαφέρει τον επισκέπτη.

Δείτε μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν την δύναμη και την προσαρμοστικότητα του responsive design. Δοκιμάστε να ανοίξετε τους παρακάτω συνδέσμους σε διαφορετικές συσκευές, ή αυξομοιώστε το πλάτος του παραθύρου του web browser ώστε να δείτε με ποιόν τρόπο ανταποκρίνεται η σελίδα και πώς αλλάζουν εμφάνιση τα διάφορα στοιχεία.

rtyu